Kan man göra en hårtransplantation trots att man råkat ut för en brännskada? Just brännskador kan faktiskt vara ett vanligt skäl till en hårtransplantation.
Det går att genomföra en hårtransplantation även vid en brännskada, men man måste också se till hur pass stora skador det handlar om. Området - hjässan i synnerhet - måste vara färdigläkt och redo att behandlas. Dessutom så måste man även se till brännskadans karaktär. Handlar det om en tredje gradens brännskada så måste man först och främst utföra en omfattande hudtransplantation och det handlar så om en lång läkningsprocess. Nytt hår på huvudet är sällan det första man prioriterar i samband med en sådan fruktansvärd olycka.
En första- eller andra gradens brännskada som bränt bort hår och som skadat hårsäckarna kan vara mer intressant i sammanhanget. En sådan skada går att reparera och det är möjligt att transplantera nya hårsäckar till ett sådant område.
FUE-metoden är skonsam och ger effekt
Särskilt effektiv är FUE-metoden. Den typen av hårtransplantation innebär att man förflyttar hårsäckar från ett levande område till det område där håret inte längre växer. Vid andra typer av hårtransplantationer så använder man sig av skalpell och detta är något som ger synliga ärr och som dessutom heller sällan ger något vidare resultat. FUE-metoden är mer skonsam eftersom det inte ger några ärr, inga blödningar och att man även kan dela upp behandlingen i fler delar. Om det skulle kännas alltför obehagligt så kan man avsluta och fortsätta vid ett senare tillfälle.
Lite beroende på hur många hårsäckar som ska flyttas så får man räkna med att en behandling tar någonstans runt sex till tio timmar. Det ger också ett bra hum om vilken noggrannhet som behandlaren har. Varje hårsäck lyfts ut av speciella nålar och placeras sedan varsamt ner i det nya området. Den här behandlingen är relativt ny och visar på väldigt goda resultat hos tidigare patienter.
Viktigt med konsultation innan
Vid ett trauma - som exempelvis en brännskada - så måste man konsultera innan en behandling. Vi skulle först och främst göra denna med en läkare. Boka tid på en vårdcentral och låt en läkare undersöka det skadade området innan. Det ger dig en bra bild om din hud klarar av en hårtransplantation eller om du måste söka andra alternativ för att åter få en frisyr. Idag finns exempelvis väldigt trovärdiga peruker som kan fungera.
Innan en behandling sätts in och innan man utför en hårtransplantation så sker även en konsultation hos kirurgen som ska utföra behandlingen. Denne är alltid neutral och saklig i sin bedömning.
Det primära fokuset ligger i att bedöma huruvida du är en lämplig kandidat för en hårtransplantation och att A) behandlingen i fråga kommer att ge effekt och B) kan göra det utan att du riskerar att skadas. Bedömer man att din tidigare brännskada kan vålla bekymmer så kommer man heller inte att utföra en hårtransplantation.
Den initiala konsultationen och bedömningen är alltid individuell och den säkerställer att varje patient uppfyller de krav som en lämplig kandidat måste ha. Det ger säkrare behandlingar och det sparar pengar för kunderna.
Andra inlägg
- Hur länge håller en hårtransplantation?
- Kan användning av mössa eller keps göra att man tappar håret?
- Vad hjälper mot tunnhårighet?
- Några vanliga anledningar till håravfall
- Är håravfall och tunnhårighet ärftligt?
- Höga vikar och gles front – så stylar du håret
- Vitt hår över en natt – sanning eller myt?
- När börjar man tappa håret?
- Peruker med äkta hår